Niet iedere wegbeheerder heeft voldoende geld om asfaltwegen te overlagen en/of andere dure asfaltonderhoud maatregelen te treffen. Met oog voor beschikbare budgetten dient men daarom juist meer oog te hebben voor het verlengen van de levensduur van de bestaande asfaltinfrastructuur met een paar jaar. Als wegbeheerder dien je een proactieve houding aan te nemen en aan de slag te gaan met SMART asfaltonderhoud. Het gedachtengoed hierachter is eenvoudig en simpel tegelijk. Houdt uw goede asfaltwegen goed en sta niet toe dat ze degenereren. Zelfs als uw asfaltwegen schadebeelden vertonen kan SMART asfaltonderhoud de levensduur van uw asfaltwegen met een paar jaar verlengen.

3 Tips die helpen zowel gaten in uw asfaltwegen als gaten in uw begroting te voorkomen:

1. Voorkom dat water blijft staan op uw asfaltverharding

RQ0L038W2H

Water is een onderschatte boosdoener en veroorzaakt veel schade aan asfalt. Als water de fundering weet te bereiken zal het niet lang duren of het eerste schadebeeld in de vorm van craquelé zal ontstaan. Het ontstaan van gaten is een kwestie van tijd. Als op uw asfaltwegen veel water blijft staan is het zaak om uw aannemer in te schakelen en in overleg met hem bespreken wat te doen om dit probleem te tackelen.

2. Dicht op tijd scheuren en naden

Als in uw asfaltwegen scheuren zitten dient u deze zo spoedig mogelijk af te dichten. Water kan in hoeveelheden van liters per minuut indringen en al dat water wast uw dure investering, in de vorm van een dure asfaltweg, weg. Laat scheuren en naden in uw asfaltwegen daarom tijdig afdichten door een erkend bedrijf. Het is een relatief geringe investering en u kunt er kilometers asfaltwegen mee onderhouden. Laat scheuren en naden afdichten door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Een bedrijf dat de juiste materialen gebruikt en de juiste wijze van aanbrengen hanteert waarbij warme, rubber, gemodificeerde polymeer bitumen direct na de StraalJet heteluchtlans in de scheur en/of naad wordt aangebracht.

3. Breng een oppervlaktebehandeling aan

Een oppervlakte behandeling sealt het oppervlak van uw asfalt en voorkomt dat water in kan dringen. Een asfaltweg met een oppervlakte behandeling oogt strak en zorgt voor een toename van de stroefheid. Gespecialiseerde bedrijven kunnen u adviseren in welke oppervlakte behandeling in uw situatie het hoogste rendement zal geven.

Het zijn simpele tips, echter tips die hout snijden als u ze op het juiste moment en in de juiste situatie toepast. Wacht niet te lang voor het te laat is. Be SMART, verleng door het doen van een geringe investering de levensduur van uw bestaande asfaltinfrastructuur met jaren.

Onderhoud uw goede asfaltwegen goed!!

Bent u ook van menig dat bovenstaande tips simpel en eenvoudig realiseerbaar tegelijk zijn dan kan ik u helpen uw doelen m.b.t. asfaltonderhoud te realiseren.

Marcel de Laat
06-45786486
marcel@directinfra.nl